Autorităţile au transmis un avertisment îngrijorător şi estimări alarmante, după creşterea semnificativă a infectărilor din ultimele zile. Medicul Valeriu Gheorghiţă vorbeşte despre cifre înfricoşătoare: 20.000, la jumătate lunii viitoare. De asemenea, doctorul Alexandru Rafila crede că valul 4 al putea fi cel mai agresiv decât la începutul pandemiei.
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, susţine că, în jurul datei de 15 octombrie, numărul de cazuri de Covid-19 înregistrate de România ar putea ajunge până la 20.000 pe zi. Asta ar atrage, din nou, intervenţia statului. Autorităţile se pregătesc pentru noi măsuri nepopulare.
În acest moment, sunt peste 700 pacienţi la ATI, cu un număr de 60 de decese raportate zilnic. După informaţiile oferite de autorităţi se pare că predicţia pentru 15 septembrie era de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, însă numărul real a fost 2.700.
CITEŞTE ŞI: ÎN CLUJ-NAPOCA SE ÎNTORC RESTRICȚIILE! INCIDENȚA NOULUI CORONAVIRUS A TRECUT DE 2 LA MIE
Maimult decât atât, medicul Alexandru Rafila crede că valul 4 al pandemiei COVID ar putea fi cel mai dificil de până acum. Şi se aşteaptă ca acest val să dureze până la jumătatea lunii noiembrie, cel puţin, iar numărul de cazuri să ajungă la 12.000-15.000 pe zi.
Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre de guvern, noi măsuri și restricții, care vizează în special persoanele nevaccinate. Astfel, oficialii introduc obligativitatea prezentării certificatului digital COVID acolo unde incidența trece de 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie.
Astfel, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, care sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.
Sursă foto: Arhivă Cancan